Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 16:03 - Учени вързаха светлината на възел
Автор: everyone09 Категория: Технологии   
Прочетен: 2182 Коментари: 0 Гласове:
1




imageУчени са създали в лазерен лъч светлинни „възли“, което открива нови възможности за разработка на нови оптични устройства. Според британски изследователи, те са направили това с помощта на специални холограми.

Светлинният лъч преминава през пространството подобно на водата в реката. Независимо, че светлината се разпространява по права линия от източника, тя може да се завихря и да образува светлинно подобие на водовъртежи. Покрай тези оптични „водовъртежи“ интензивността на светлината е равна на нула и около нас има много такива тъмни вихри, но ние не сме в състояние да ги забележим“, - казва водещият изследовател от Бристолския университет Марк Денис.

За създаване на оптични вихри и обединяването им във възли, които по форма приличат на осморки, учените са използвали математическа теория, в която се описва поведението на познатите на всички възли с въже. Използвайки компютърно моделиране, британците са създали няколко холограми, които са им помогнали да завършат експеримента и да получат управляеми оптични възли. За разлика от слънчевата светлина, в лазерния лъч всички електромагнитни вълни имат една и съща честота и техните колебания съвпадат по фаза.

Холограмата играе ролята на филтър за преминаващата през нея светлина, подобно на цветните стъкла в средновековните църкви. След преминаване през такова стъкло светлината придобива различни оттенъци и създава изображения по пода. За разлика от витражите, холограмата променя не цвета, а фазата на електромагнитната вълна“, - обяснява Денис.

Откритието на британските учени може да даде нов импулс в разработката на нови електронни оптични устройства в цял свят.



Тагове:   възел,   учени,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: everyone09
Категория: Технологии
Прочетен: 119731
Постинги: 43
Коментари: 3
Гласове: 37
Архив